Deski do krojenia i standardy HACCP

Pomyślmy najpierw o takich czynnościach jak krojenie, szatkowanie, siekanie, filetowanie... i wyobraźmy sobie, że wszystko to robimy na blacie kuchennym. Wizja przyprawiająca o dreszcze nie tylko miłośników estetyki i czystości. Dlatego podstawowym akcesorium kuchennym zarówno w małych, prywatnych gospodarstwach domowych, jak i w dużych lokalach gastronomicznych jest deska kuchenna. Sklepy ze sprzętem domowym oferują wyjątkowo szeroki wybór, zarówno pod względem kształtów, jak i materiałów wykonania. Bez problemu znajdziemy zatem takie propozycje jak deska obrotowa, szklana deska do krojenia, czy deska do krojenia dębowa.

Deski ze względu na materiał wykonania

Jak powszechnie wiadomo istnieje wiele materiałów, z których może być wykonana deska do krojenia. Drewniana opcja jest wciąż najbardziej popularna. Cechuje ją wysoka higieniczność, trwałość oraz elegancki i tradycyjny wygląd. Aby zachować ją w dobrym stanie i uniknąć rozwijania się bakterii w jej strukturach nie należy jej myć w zmywarce. Należy czyścić deskę w zlewie kuchennym, a po każdym myciu dokładnie wytrzeć. Kolejny typ to deska do krojenia bambusowa. Jest dużo twardsza niż jej poprzedniczka. Zdecydowanie szybciej też schnie i nie nasiąka wodą. Powstaje w procesie mechanicznego prasowania trawy bambusowej, dzięki czemu nie wymaga to stosowania chemicznych klejów. 100% natury! Deska bambusowa uważana jest za hit ostatnich lat, zwłaszcza z punktu widzenia ekologicznego. Bambus rośnie stosunkowo szybko, dlatego jego zbiory mogą być częste oraz przeprowadzone bez szkody dla ekosystemów. Mimo tego, iż bambusowa powierzchnia jest wyjątkowo twarda, nie tępi ona noży. Co daje jej przewagę nad kolejną propozycją, jaką jest deska szklana. Niestety, deski szklane mogą tępić ostrza. Mają natomiast wiele innych zalet, takich jak wysoka higiena użytkowania, czy możliwość mycia w zmywarce. Deska do krojenia szklana często posiada oryginalny wzór, bądź nadruk, co czynią ją również ciekawym dodatkiem dekoracyjnym. Na liście rodzajów desek znajdują się jeszcze deska do krojenia plastikowa, kamienna oraz ceramiczna.

Deska kuchenna – niezły gadżet

Deska desce nierówna i nawet w przypadku tak prostego sprzętu kuchennego, możemy znaleźć ciekawe i pomysłowe rozwiązania, podnoszące funkcjonalność desek do krojenia. Po pierwsze, deski szklane do krojenia posiadają bardzo często niewielkie udogodnienia w postaci antypoślizgowych zacisków bądź podkładek, które uniemożliwiają przesuwanie się sprzętu w trakcie krojenia. Wymyślono także deski, które mają wysuwany pojemnik-tacę, przeznaczony do zsypywania krojonych produktów. Inne ciekawe rozwiązanie to deski bambusowe z pojemnikiem na okruszki. Pozwalają kroić świeże pieczywo bez ryzyka, że na blacie znajdzie się mnóstwo jego drobinek. Pojemnik można także wykorzystać jako koszyk do podawania pieczywa. Podobną opcją jest chlebak z deską do krojenia. Wiele desek kuchennych, zwłaszcza drewnianych, bambusowych i plastikowych, posiada wyżłobiony na brzegach niewielki rant. To bardzo przydatne, zwłaszcza kiedy kroimy soczyste owoce i warzywa, czy mięso. Inną opcją jest deska do krojenia na blat, która posiada specjalne zakończenie (podobne do stolnicy), pozwalające umieścić i zablokować ją na blacie. Do krojenia warzyw wyjątkowo wygodna zdaje się być deska do krojenia plastikowa, która posiada możliwość zaginania boków. Dzięki temu łatwiej wsypiemy poszatkowane produkty do miski. Deski do krojenia drewniane, które posiadają ostrzałkę do noży umieszczoną w uchwycie to także ciekawy i prosty gadżet, który zdecydowanie ułatwia gotowanie. Jakie inne funkcje może mieć deska do krojenia? Marmur, z którego może być wykonana świetnie nadaje się do ekspozycji i serwowania wykwintnych dań. Na kamiennej desce świetnie prezentują się różne gatunki serów, czy tropikalne owoce. Jak widać, nawet tak prosty sprzęt kuchenny jak deska do krojenia, może posiadać dodatkowe udogodnienia oraz spełniać różne funkcje.

Jak dbać o deskę, by starczyła na długo?

O każdy sprzęt w domu powinno się odpowiednio dbać. Nie inaczej jest w przypadku desek do krojenia. W pierwszej kolejności należy pamiętać, że nie wszystkie rodzaje można myć w zmywarce. Długiej ekspozycji na wodę nie powinny być poddawane drewniane oraz bambusowe deski. Zdecydowanie powinno się je myć ręcznie w zlewie i wycierać do sucha. O te dwa rodzaje desek należy specjalnie dbać. Bardzo powszechnie stosowaną metodą jest olejowanie deski do krojenia. To sposób na to, aby przede wszystkim przedłużyć żywotność sprzętu, ale także w przypadku drewna czy bambusa pozwala na zasklepienie się mikrouszkodzeń. Impregnacja deski do krojenia powinna odbywać się zaraz po jej zakupie. Na początku należy wyparzyć deskę wrzątkiem i dokładnie osuszyć. Później możemy rozpocząć olejowanie deski. Na miękką szmatkę wylewamy niewielką ilość oleju spożywczego (może być to olej rzepakowy, lniany a nawet kokosowy) i dokładnie wcieramy w deskę. Warto to zrobić pieczołowicie, tak, aby cała powierzchnia deski została pokryta olejem równomiernie. Tak wygląda prosty sposób konserwacji deski do krojenia, który powinien być powtarzany cyklicznie, mniej więcej co 2 miesiące. A co z usuwaniem przebarwień oraz nieprzyjemnych zapachów? Środkiem, który pomoże się ich pozbyć jest najprostsza sól kuchenna. Jest ona pomocna w przypadku drewnianych, bambusowych, ale także plastikowych desek do krojenia, które szczególnie narażone są na powstawanie plam. Deskę należy zasypać obficie solą i pozostawić na noc. Następnie powinniśmy wyszorować ją przy użyciu płynu do mycia naczyń. Deskę plastikową możemy opłukać i umyć w zmywarce.

Co to jest HACCP?

W przypadku akcesoriów kuchennych możemy natknąć się na tajemniczy kod literowy HACCP. Nazwa HACCP to angielski skrót, który po rozszyfrowaniu daje „Hazard Analysis and Critical Control Points System”. W tłumaczeniu na polski HACCP określa się jako system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli, dotyczących procedur zarządzania bezpieczeństwem żywności. W branży gastronomicznej jest to wyjątkowo istotne, dlatego też zgodnie z zasadami HACCP restauracje powinny stosować się do reguł, mówiących o stosowaniu jednej deski do krojenia do danej grupy produktów. Przestrzeganie tych zasad pozwala na higieniczne przygotowywanie posiłków oraz na podwyższenie standardów utrzymania desek kuchennych w czystości. Zgodnie z założeniami HACCP nie wolno zatem kroić produktów takich jak np. ryby oraz warzywa na tej samej desce do krojenia. Aby uniknąć tego typu sytuacji, które mogą mieć później negatywny wpływ na zdrowie (np. zatrucia czy reakcje alergiczne), stosuje się różne kolory desek do krojenia. Każda barwa dedykowana jest do konkretnej grupy produktowej. I tak, czerwona deska do krojenia przeznaczona jest do surowego mięsa, chociaż nie dotyczy to drobiu. Do mięsa drobiowego używa się żółtej deski do krojenia. Na niebieskiej pokroimy surowe ryby oraz owoce morza. Zielona deska, jak łatwo można się domyślić przypisana jest warzywom oraz owocom, a biała służy do pieczywa i nabiału. Na brązowej desce pokroimy wędliny oraz gotowane mięso. Choć opisany wyżej podział spotyka się głównie w lokalach gastronomicznych, to warto zastanowić się nad wprowadzeniem takiego rozwiązania również w naszych domach. W przygotowywaniu zdrowych i higienicznych posiłków na pewno pomoże nam zestaw desek do krojenia, niekoniecznie w różnych kolorach, ale taki, w których każda deska będzie odpowiednio oznaczona i przeznaczona dla innych produktów.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

Inne produkty z tej serii

Zobacz wszystkie Axis Group - Button arrow

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Lub Reset password