Deska do krojenia – jaka najlepsza?
Jednym z podstawowych akcesoriów kuchennych jest deska do krojenia. Prezentujemy rodzaje oraz właściwości poszczególnych opcji.
Deski kuchenne mogą być wykonane z różnych materiałów. Do najbardziej tradycyjnych desek drewnianych dołączają deski plastikowe, bambusowe, szklane oraz ceramiczne. Każda ma nieco inne zastosowanie i często przeznaczona jest do innych produktów. Czy powinniśmy mieć w domu kilka różnych desek do krojenia? Jak stworzyć najwygodniejszy zestaw desek do krojenia?
Deska drewniana
Zgodnie z tradycją w naszych kuchniach najczęściej pojawia się deska do krojenia drewniana. To wciąż najbardziej popularny i najłatwiej dostępny typ. Może być ona wykonana z różnego rodzaju drewna, zaczynając od dębu, akacji, jesionu, a na wyjątkowo twardych deskach do krojenia wykonanych z drewna hebanowego bądź kokosowego kończąc. Czym charakteryzują się deski do krojenia drewniane? Otóż, z racji tego, że wykonane są z naturalnego surowca są bezpieczne dla zdrowia, jednak należy właściwie o nie dbać. Drewno absorbuje wodę, dlatego np. deska bukowa polecana jest głównie do krojenia chleba, bądź innych suchych produktów. Po zakończeniu korzystania z niej należy ją umyć oraz dokładnie osuszyć. Nie zaleca się mycia tego typu deski w zmywarkach. Narażona na długą ekspozycję na wodę może stracić swoje higieniczne właściwości. Ciecz bowiem może wnikać w głębsze struktury drewna. Nie mamy wówczas pewności, czy nasza drewniana deska do krojenia jest dobrze wysuszona. Aby uniknąć rozwijania się bakterii w głębszych strukturach deski, zaleca się zatem mycie jej ręcznie w zlewie. Drewniana deska do krojenia może mieć różny stopień twardości, w zależności od rodzaju drewna, użytego do jej produkcji. Drewno posiada właściwości zasklepiania niewielkich nacięć powstałych przy kontakcie z ostrym nożem, dlatego nie musimy martwić się o długotrwałość tego sprzętu. Przed pierwszym użyciem deski zaleca się jej wyparzenie wrzątkiem, bardzo dokładne osuszenie oraz zaimpregnowanie olejem jadalnym. Dzięki temu przedłużymy jej trwałość.
Deska bambusowa
Deska bambusowa do krojenia często mylona jest z jej drewnianym odpowiednikiem. Bambus jest rośliną tropikalną o drewniejących pędach. Struktura włókien bambusa oraz poprzeczny sposób w jaki ta sprasowana trawa jest układna, zabezpiecza przed wsiąkaniem w nią cieczy. Do produkcji deski bambusowej nie używa się szkodliwych klejów, proces tworzenia oparty jest jedynie na sile mechanicznej, dlatego możemy być pewni, że deska do krojenia bambusowa jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Zaletą tego kuchennego sprzętu jest to, że szybko wysycha. Mimo tego, deski bambusowej również nie należy myć w zmywarce. Duża ilość wody może osłabić strukturę bambusa i skrócić trwałość deski. Bardzo ważne jest, że mimo iż deska bambusowa jest bardzo twarda, nie tępi noży. Deski bambusowe do krojenia dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach. Mogą mieć np. tradycyjny, prostokątny kształt, bądź przybrać okrągłą formę. Niektóre deski bambusowe do krojenia chleba posiadają specjalny pojemnik na okruszki, który pozwala zachować porządek w kuchni bez wkładania w to wielkiego wysiłku.
Deska szklana
Czas na deskę do krojenia, którą swobodnie można wsadzić do zmywarki! Szklana deska do krojenia bez ryzyka uszkodzeń może być czyszczona w ten sposób. Szkło jest odporne na działanie bakterii, co czyni je doskonałym surowcem do produkcji desek kuchennych. Szklana deska kuchenna pojawiła się na rynku stosunkowo niedawno. Doceniana jest nie tylko ze względu na swoje higieniczne właściwości, ale także ze względu na walory estetyczne. Szklane deski do krojenia występują nie tylko w różnych rozmiarach oraz kształtach. Wybierać możemy także z całej dostępnej palety kolorów, w której nie brakuje zarówno klasycznej czerwieni, jak i eleganckiej szarości. Na pewno będzie to dodatkowy plus dla osób, które przywiązują dużą uwagę do kompatybilności wszystkich sprzętów kuchennych ze stylem aranżacyjnym królującym w kuchni. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby deski szklane do krojenia z podstawowych narzędzi kuchennych stały się także designerskim elementem ozdobnym. Oczywiście, szklana deska do krojenia posiada także wady. Jeśli upadnie nam niechcący na podłogę, może potłuc się na drobne kawałki. Co więcej, wysoki stopień twardości szkła może tępić noże. Dlatego do szatkowania na takiej desce lepiej nie używać noży ceramicznych. Musimy także zachować pewną ostrożność przy krojeniu zwłaszcza „mokrych” produktów – szkło w kontakcie z wodą bywa śliskie, dlatego należy zwyczajnie uważać.
Deska plastikowa
Deski z tworzywa sztucznego ciągle cieszą się dużą popularnością. Jak każde mają jednak swoje wady i zalety. Po pierwsze, są odporne na szorowanie, większość z nich można także myć w zmywarkach. Deski plastikowe nie tępią noży, dlatego śmiało można używać noży ceramicznych. Są też lekkie i występują w różnych kolorach. Jest to duży plus jeśli posiadamy kilka plastikowych desek i każda z nich ma inne przeznaczenie. Dzięki różnym barwom łatwo zapamiętamy, że np. zielona deska przeznaczona jest dla warzyw, a czerwonej używamy do krojenia mięsa. Tworzywo sztuczne nie chłonie zapachów, tak jak np. deska do krojenia dębowa. Z powodzeniem możemy zatem kroić na niej cebulę bądź ryby. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, plastikowe deski do krojenia wykonane są z bezpiecznego dla zdrowia materiału. Jednak po pewnym czasie użytkowania nie unikniemy pojawienia się rowków i nacięć. W tych minimalnych rysach mogą rozwijać się bakterie, dlatego deski plastikowe należy dokładnie szorować po każdym użyciu. Niestety, trwałość desek plastikowych pozostawia nieco do życzenia. Po pierwsze, mogą się one odbarwiać, zwłaszcza przy krojeniu warzyw o intensywnych kolorach, tj. papryka, czerwona kapusta czy buraki. Po długim czasie użytkowania ich powierzchnia porysowana jest także ostrzami noży, co nie wygląda zbyt estetycznie.
Deska ceramiczna
Ostatnia na naszej liście jest deska ceramiczna. Oprócz tego, że służy do krojenia, może być także świetna do serwowania przekąsek. Z racji tego, że ceramika zwykle zdobiona jest pięknymi i wymyślnymi wzorami, deski do krojenia ceramiczne wybierane są często bardziej ze względów estetycznych, niż praktycznych. Nie ulega wątpliwości, że deski ceramicznej nie trzeba chować w szufladzie. Jej wygląd doda animuszu każdej nowoczesnej kuchni. Jeśli chodzi o kwestię użytkowania to deski ceramiczne także mają swoje zalety: nie chłoną wilgoci oraz zapachów, nie odbarwiają się, łatwo utrzymać je w czystości. Można je także myć w zmywarkach. Są odporne na wysokie temperatury, dlatego można postawić na nich gorący garnek z barszczem. Są jednak dość ciężkie i niezbyt odporne na uszkodzenia. Podobnie jak w przypadku desek szklanych, ceramiczne modele tępią noże oraz mogą się potłuc. Ceramiczne powierzchnie są też dość śliskie, dlatego tu także należy zachować ostrożność przy krojeniu.
Jaką wybrać dla siebie?
Cóż, po pierwsze warto zadać sobie pytanie, czy w kuchni wystarczy nam jedna deska do krojenia? Zestaw, w naszej opinii, sprawdzi się zdecydowanie lepiej. Możemy wybrać zestaw desek do krojenia wykonanych z jednego materiału i każdą deskę przeznaczyć dla innych produktów: wybrać osobną deskę do pieczywa, do mięs oraz ryb, a jedną przeznaczyć dla warzyw i owoców. Jednak możemy skomponować także swój własny komplet, dobierając deski z różnych materiałów. Do chleba idealna będzie deska drewniana, deska szklana posłuży do przygotowania mięsa, świeże warzywa i owoce możemy zaś kroić na desce bambusowej. Osobne przeznaczenie, ustalone zgodnie z kategorią produktów, pozwoli nam na zachowanie dużo większej higieny w przygotowywaniu posiłków. Nawet jeśli nie mamy zbyt wiele miejsca w kuchni to warto zainwestować w zestaw kilku desek do krojenia, które pozwolą nam gotować funkcjonalnie i zdrowo.